Het gebeurt vaak in een onbewaakt moment. Op een drempel of een ongelijke stoep, tijdens het sporten, bij een ongelukkige val of door een verkeerde landing na een sprong. Plotseling kantelt uw voet te ver naar binnen of naar buiten. Het gevolg is een verstuikte (ook wel: verzwikte) enkel. Staan is pijnlijk en lopen gaat moeilijk.

Na een enkelbandblessure kunnen de klachten aanhouden en chronisch worden. Uw enkel blijft dan pijnlijk en instabiel, waardoor u het gevoel of de angst heeft om wéér door uw enkel te zakken of regelmatig te zwikken. En dit vergroot de kans op een nieuwe blessure.

Als u een enkel verstuikt, begin dan zo snel mogelijk met koelen, liefst nog met de schoen aan. Uw enkel geneest sneller als u hem regel­matig beweegt, bijvoorbeeld door rondjes te draaien met de tenen of de voet. Dit bevordert de doorbloeding, dringt de zwelling terug en voorkomt stijf­heid. Verder is het belangrijk om de voet in de eerste dagen na het letsel zo mogelijk hoog te leg­gen. Ook dit vermindert de zwelling.

Andere verschijnselen zijn erge, steeds toenemende pijn, stijfheid, instabiliteit of het gevoel dat het gewricht blokkeert. Dit laatste gebeurt wel tijdens het sporten of tijdens lopen of rennen. In deze gevallen kunt u beter contact opnemen met ons. Voorlichting, advies en oefeningen worden altijd afgestemd op uw situatie. Evenals de behandeling en de begeleiding bij eventueel gebruik van tape of brace. Als het van belang is dat u snel weer op de been bent kunnen we altijd uw enkel intapen. Alle materialen zijn op de praktijk dus u hoeft niet eerst naar de huisarts.